Home
 
 
Wie is LEF ?
 
 
Dienstverlening
 
 
Samenwerking
 
 
Vergoeding
 
 
Nieuws
 
  Contact  
     
 

 

Voeding en sport

Een goede sportprestatie komt niet alleen voort uit voldoende training en talent. Leefstijl of wel inspanning afgewisseld met voldoende rust, slaap en een goede voeding zorgen voor het leveren van optimale prestaties. Een goede voeding levert voedingsstoffen en energie om iedere keer opnieuw te kunnen  presteren.

Koolhydraten en vetten zijn de belangrijkste brandstoffen en eiwitten de bouwstoffen voor de mens. Voor een sporter komt het erop aan in welke verhouding deze voedingsstoffen in het eetpatroon voorkomen. Koolhydraten zullen de grootste energiebron dienen te zijn. Meer dan de helft van de energie moet afkomstig zijn uit de koolhydraten. Bij een hoge intensiteit geeft het lichaam de voorkeur aan koolhydraten en bij een lagere intensiteit wordt er relatief meer energie gehaald uit vet. De aard van de inspanning bepaalt welke brandstof – koolhydraat of vet – het lichaam gebruikt om energie uit te halen.

Maar niet alleen voor en/of tijdens een training en/of wedstrijd maar ook daarna speelt voeding nog een rol. De spieren raken door de inspanning ook door de energievoorraad heen en hebben om opnieuw te kunnen presteren, aanvulling van brandstoffen nodig. Tijdens lichamelijke inspanning ontstaan in onze spiercellen microscopisch kleine scheurtjes. Dit kan leiden tot spierpijn. Door het herstel van deze scheurtjes worden de spieren sterker. En dit gebeurt tijdens de rustperiode na een training. Om het herstel te bevorderen is aanvulling direct na de inspanning nodig.

Drinken tijdens het sporten. Drinkt u voldoende?

Het lichaamsgewicht bestaat voor ongeveer zestig procent uit vocht. Vaak wordt genoeg drinken onderschat door sporters.
Een klein verlies van lichaamsvocht kan grote gevolgen hebben. Al bij een vochtverlies van 2% van je lichaamsgewicht merk je een forse daling in prestatie. Op tijd beginnen met drinken is van belang, want wanneer je dorst begint te krijgen ben je al te laat !
De coördinatie en concentratievermogen worden beduidend minder. Bij nog meer verlies van lichaamsvocht treden er uiteindelijk uitputtingsverschijnselen op.

Elke dag is 1,5 - 2 liter vocht nodig. En dat hoeft niet persé water te zijn. Alles telt mee. Water, melk, vruchtensap, frisdrank, slappe thee en zelfs koffie. Verdeel de vochtinname goed over de dag. Bij sporten is het van belang om de hoeveelheid verloren vocht aan te vullen.De richtlijn voor sporters is om tijdens het sporten 0,5-1L per uur extra te drinken. Om te weten welke hoeveelheid vocht je lichaam is kwijtgeraakt met sporten kun je je het beste voor het sporten en na het sporten wegen. Het gewicht dat je minder weegt dan voor het sporten moet met 15% worden aangevuld. Stel dat je na het sporten 500gr minder weegt dan voor het sporten dan is het aan te bevelen om 750 cc vocht aan te vullen in de uren erna. Liefst moet het vochtverlies volledig aangevuld worden tussen 2 inspanningsperioden of meteen na de training. Hoe sneller hoe beter.

Welke drank(en) het meest geschikt zijn voor, tijdens en na de inspanning is afhankelijk van de inspanning en andere factoren. LEF geeft u daar advies over. De smaak van de drank bepaalt de drinkbaarheid en persoonlijke toepassing.

 

 
 
Alle rechten voor behouden © www.lefdenbosch.nl