Home
 
 
Wie is LEF ?
 
 
Dienstverlening
 
 
Samenwerking
 
 
Vergoeding
 
 
Nieuws
 
  Contact  
     
 

 

Ketonen en sportprestaties

22-07-2015
 

Begin mei schreef de Vlaamse sportjournalist Hans Vandeweghe een artikel voor De Morgen over het gebruik van een sportdrank met ketonen door de Britse Wielerploeg Team Sky, ruim drie jaar geleden. Mijn aandacht werd geprikkeld: ketonen, de nieuwe superbenzine? Een nieuw soort sportvoeding voor wielrenners? Het heeft de naam Delta-G gekregen en kost zo'n 2.700 euro per liter.

De aanpassing van het lichaam om ketonen te verbranden, wordt al sinds vorige eeuw onderzocht. Hierbij wordt de voeding gemanipuleerd: zeer weinig koolhydraten, matig eiwitgebruik en hoog in vet, zodat ketonlichamen kunnen worden gevormd.
De aanpassing duurt 7-14 dagen en brengt het lichaam in ketose (ketone levels > 0,5 mmol/l). Toch is in de literatuur al vaak aangetoond, dat een kleine voorraad van koolhydraten in de spieren, zware inspanningen op een negatieve manier beïnvloedt.
De low-carb-high-fat dieten die de laatste jaren actueel zijn, zijn niet gebaseerd op ketose, maar op het beinvloeden van de vetzuuroxidatie . Het drinken van ketonen, kan de ketonlevels in het lichaam laten stijgen, zonder dat glycogeenvoorraden geledigd hoeven te worden of 7-14 dagen moet worden gewacht. Het lichaam hoeft hiervoor dus niet in ketose te raken. Onduidelijk is of de prestaties dan ook daadwerkelijk verbeteren. Ketonen die het lichaam via een drankje binnenkrijgt hoeven niet hetzelfde effect te hebben als ketonen die het lichaam zelf maakt wanneer daar behoefte aan is.

Conclusie

Voor het lichaam is glucose een belangrijke brandstof. Tijdens langdurige inspanning, is het leegraken van de glycogeenvoorraden een prestatiebeperkende factor. Ketonen kunnen ook als brandstof dienen voor het lichaam. Zij kunnen door middel van een voedingsinterventie (vasten en sterke koolhydraatbeperking) op een natuurlijke manier worden aangemaakt door het lichaam. Ook kunnen ketonen als een drank worden binnengekregen, zodat het ketonlevel in het lichaam stijgt, zonder dat het lichaam in ketose hoeft te treden. Dit zou de duurprestatie op een positieve manier kunnen beïnvloeden, omdat glycogeenvoorraden bespaard kunnen blijven. Er zijn echter nog geen goed opgezette studies beschikbaar op dit moment, die dit effect ook daadwerkelijk aantonen.

 
terug naar overzicht
 
 
 
Alle rechten voor behouden © www.lefdenbosch.nl